Ciklus koncerata i predavanja "Muzika se čuje"

Minsoo Hong / Jonas Gaube

CIKLUS KONCERATA I PREDAVANJA „MUZIKA SE ČUJE“

Povodom 75 godina postojanja Muzičke škole „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu i Međunarodnog takmičenja mladih pijanista „dr Miloje Milojević“, 04 – 08. maj 2023.

 

04.05.2023. godine - 20 časova

Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije 

OTVARANJE TAKMIČENJA

 

Jonas Gaube (Nemačka), violončelo

Minsoo Hong (Južna Koreja), klavir

 

Program:

Johannes Brahms

Sonate für Klavier und Violoncello Nr.1, e-moll Op.38

Allegro non troppo / Allegretto quasi / Menuetto / Allegro

 

Robert Schumann Carnaval Op. 9

I Préambule / II Pierrot / III Arlequin / IV Valse noble / V Eusebius / VI Florestan / VII Coquette / VIII Réplique / IX Sphinxes /  X Papillons / XI A.S.C.H. - S.C.H.A. / XII Chiarina / XIII Chopin / XIV Estrella / XV Reconnaissance / XVI Pantalon at Colombine / XVII Valse allemande /  XVIII Paganini / XIX Aveu / XX Promenade / XXI Pause / XXII Marche des „Davidsbündler“ contre les Philistins

 

Jonas Gaube, rođen 1987. god u Ahenu, živi i radi kao honorarni čelista u Ahenu. Prve časove čela mu je davao Tomas Rademaher kada je imao pet godina, a učenje je nastavio kod Tomasa Štoidela i Suzan Bon - Šulce u Rajnskoj muzičkoj školi u Kelnu. Rano je stekao dragoceno iskustvo u kamernoj muzici i osvojio je nekoliko prvih nagrada na takmičenjima za mlade, kao što su "Jugend musiziert" i "Jugend spielt Klassik" u Lion klubu.

Sa 16 godina primljen je u klasu profesora Kristofera Rihtera na Folkvang fakultetu umetnosti u Esenu, najpre kao student treće godine, potom na Diplomski kurs „Umetnička instrumentalna obuka“ (2006-2010). Zatim je dodatno studirao kod profesora Stefana Forka (HfM "Hans Eisler" Berlin, 2010 - 2012) i kod profesorke Ksenije Janković (HfM Detmold, 2012-2015).

Jonas Gaube je dobio dodatni podstrek na masterklasovima kod Martina Lovetta, Antonio Lysy, Uzi Wiesel, Antonio Meneses, Boris Pergamenschikow, Arto Noras i drugih.

Pored svojih studija, Jonas Gaube je svirao u raznim orkestrima i ansamblima, uključujući Nemački savezni orkestar za mlade, izvodio je na koncertima asocijacije "YEHUDI MENUHIN Live Music Now" u društvenim institucijama i zatvorima, a 2008. god. zajedno sa pijanistom Acuko Oba u seriji koncerata "Best of NRW", i izvodio je kao solista sa renomiranim orkestrima kao što je WDR Radio Orkestar, Folkwang kamerni orkestar, Deutsche Kammerphilharmonie Neuss i Simfonietta u Kelnu.

Od 2012. godine Jonas Gaube je redovan gost kao glavni čelista u Detmold kamernom orkestru, kao i člas Kamerne filharmonije OWL. Takođe je učestvovao u različitim snimanjima kao što je "Lied der Erde" Gustava Malera (DG/ Detmolder kamerni orkestar) i "Sonatas Op.102" Ludviga van Betovena sa pijanistom Acuko Oba (WDR3). Pored koncertnih aktivnosti, predaje čelo i kao privatni profesor i u Muzičkoj školi Ahen Brand.

https://www.jonasgaube.de/

 

Minsoo Hong je rođen 1993 u Busanu u Južnoj Koreji. Prve časove je dobio rano od In-il Kim, a kasnije je studirao na Korejskom Nacionalnom Umetničkom Fakultetu sa Daejin Kim i Yoon-Ju Oh. Sa 9 godina Hong je izvodio u Filharmonijskom orkestru Busana, a prve solo recitale je imao sa 11 godina. Osvajao je nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, uključujući Ferruccio Busoni međunarodno takmičenje pijanista, Isang Yun međunarodno takmičenje, i Međunarodno takmičenje pijanista Franc List u Utrehtu. Njegove koncertne aktivnosti su ga odvele širom sveta do Nemačke, Holandije, Italije, Francuske, Maroka, Izraela, Norveške, SAD-a, Kine, Japana i Koreje. Izvodio je sa brojnim orkestrima, uključujući Simfonijski orkestar Šangaja, Marokanski filharmonijski orkestar, Filharmonijski orkestar Seula i Korejski nacionalni simfonijski orkestar, kao i Holandski radio filharmonijski orkestar Hilversum. Honga su čuli na radiju WDR3 i na holandskoj radio stanici NPO Radio 4. Na disk je snimljen nastup uživo sa Franc List takmičenja pijanista. Od 2013. god. studira na Muzičkom fakultetu u Detmoldu sa Alfredom Perlom. Od 2022. god. Hong predaje na  Muzičkom fakultetu u Detmoldu.

 

Jonas Gaube

Jonas Gaube

Misoo Hong

Misoo Hong

Sebastian Berakdar

 

07.05.2023. godine, 20 časova

Svečana sala I kragujevačke gimnazije

 

Sebastian Berakdar (Nemačka), klavir

 

Program

Johann Sebastian Bach: Chromatische Fantasie und Fuge BWV 903

Enrique Granados: Valses Poéticos (1899)

Frédéric Chopin

Ballade Nr. 2 F-Dur op. 38

Prelude cis-Moll op. 45

Scherzo Nr. 3 cis-Moll op. 39

Polonaise-Fantasie As-Dur op. 61

 

Od Bacha do Elliott Cartera, Sebastian Berakdar izvodi široki repertoar širom Evrope, na festvalima među kojima su  Moselmusikfestival, Köthener Bachfesttage, SWR2 Musiksommer i Euregio Festival. Nastupao je u najprestižnijim  koncertnim salama širom Nemačke, kao i u sali Grazer Musikverein, Salle de la Sorbonne Paris, Hitachi Sandai i dr.  Snimao je za radio i televiziju, među kojima su snimci za NDR, MDR, SWR (Nemacka), kao i za Radio France i ORF  Radio Austria.

Fantaziju op. 55 za flautu i klavir Carla Frühlinga, izveo je premijerno 2017, što je izazvalo posebnu pažnju  internacionalne kritike. Nedavno je snimio kompletnu kamernu muziku za flautu i klavir Johanna Wilhelma Wilmsa.

Sebastian je nagrađivan na mnogim internacionalnim takmičenjima, medju kojima su “Chopenova nagrada”  Chopenovog udruženja u Leipzigu 2010. godine, kao i prva nagrada na “Theodor Leschetitzky” takmičenju u Hamburgu  2017. godine.

Rodom iz Freiburga, Sebastian je završio Bachelor i Master studije na na muzičkoj akademiji u Hannoveru, u klasi  Ewe Kupiec, a zatim postdiplomske studije na univerzitetu Mozarteum u Salzburgu, u klasi Pietra de Marię.  Redovno saradjuje sa izuzetnim muzičarima, kao što su Lee Kum Sing, Einar Steen-Nøkleberg, Malcolm Bilson,  Jean- Claude Pennetier i Matti Raekallio. Usavršavao se na raznim majstorskim kursevima kao što su Akademie  Musicale de Villecroze i Summer Academy of Mozarteum Salzburg.

 

Sebastian Berakdar

Sebastian Berakdar

Muzikološko predavanje

"Život i stvaralaštvo dr Miloja Milojevića"

dr Nebojša Todorović, muzikolog

ponedeljak, 08. maj 2023. godine, 19 časova

Galerija Đura Jakšić, Kragujevac

 

U okviru klavirskog takmičenja u Muzičkoj školi dr Miloje Milojević, prof.dr Nebojša Todorović održaće predavanje o životu i stvaralaštvu našeg istaknnutog kompozitora čije ime nosi muzička škola u Kragujevcu. 

Na predavanju će nastupiti učenici muzičke škole koji će izvesti odabrana dela dr Miloja Milojevića. 

Dr Miloje Milojević (1884-1946) jedna je od ključnih figura srpske muzike 20.veka. Uz Petra Konjovića i Stevana Hristića pripada novoj generaciji kompozitora koji su posle Stevana Mokranjca, stvorili novo, moderno stilsko usmerenje između dva svetska rata i približili srpsku muziku evropskim tokovima. Ostavio je impozantan kompozitorski opus u čijem središtu se nalaze  solo-pesme, koje predstavljaju najzanačanija dela ovog žanra u srpskoj muzici. 

Bio je prvi doktor muzikoloških nauka u Srbiji. Doktorirao je u Pragu na Karlovom Univerzitetu, 1925.godine, sa tezom Harmonski stil Bedžiha Smetane. 

Prof.dr Nebojša Todorović, penzionisani profesor Fakulteta umetnosti,  Univerziteta u Nišu, istaknuti je srpski muzikolog, muzički teoretičar i muzički  pedagog.

 

Muzička škola "dr Miloje Milojević"

34000 Kragujevac

Kneza Miloša br. 5

Kontakt telefon: 034 323 649

ULAZ ZA SVA DEŠAVANJA JE SLOBODAN!

Miloje Milojević iz studentskih dana u Minhenu

Miloje Milojević iz studentskih dana u Minhenu