Žiri Međunarodnog takmičenja mladih pijanista "dr Miloje Milojević"- 2023.

Jovanka Višekruna Janković (Srbija)

Jovanka Višekruna Janković, pijanistkinja iz Beograda, školovala se u Beogradu gde je završila diplomske i magistarske  studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti. Poslediplomski program završila je i na muzičkoj akademiji Franc List u  Budimpešti, kod profesora Lasla Boronjij (Laszlo Baranayay). Usavršavala se kod profesora Arbo Valdme i na  majstorskim kursevima Amadeus Webersinke (Nemačka), pijanistkinje Jane Coop (Kanada), Igora Lazka, Pariz,  (Francuska).

Tokom studija, osvajala je nagrade na nacionalnim i internacionalnim pijanističkim takmičenjima, među kojima i II  nagradu na takmičenju Frederic Chopin u Rimu.

Jovanka Višekruna Janković, prvi je umetnik iz Istočne Evrope, pozvana na program za razvoj karijera u poznatom  umetničkom centru Banff u Kanadi (2000 / 2001.) u okviru koga je sarađivala sa umetnicima kao što su David Takeno,  Lorense Lesser, Kvartet Miro, Jane Coop i mnogi drugi umetnici iz celog sveta. U umetničkom centru Banf, Jovanka  Višekruna Janković snimila je CD i nastupala kao solista i kamerni muzičar sa umetnicima iz Švedske, Francuske,  Holandije, Kanade i Amerike. Nastupi u Kanadi uključivali su i resitale u prestižnom Queen Elizabeth Hall-u i Norman  Ronstain Theatre u Vankuveru.

Pored velikog broja solističkih koncerata u Srbiji, Mađarskoj, Italiji, Francuskoj, Kanadi, Makedoniji, Crnoj Gori,  Bugarskoj, beleži nastupe i kao kamerni muzičar u ansamblima sa nemačkim čelistima Albanom Gerhardom, Janom  Foglerom, i sa pijanistima Igorom Laskom i najboljim egipatskim pijanistom Mohamedom Šamsom, čelistom  Nemanjom Stankovićem, ali i kao solista sa kamernim orkestrima Kamerata Janaček, Gudači Sv. Đorđa, Kamerata  Balkanika, sa Simfonijskim orkestrom RTS, Orkestrom Francuske garde, sa kojim je izvodila klavirske koncerte Mocarta,  Betovena, Lista i premijerno u Srbiji klavirski koncert Lista broj 3, opus posthumni, 2003. godine. Nastupala je i sa  različitim kamernim orkestrima i na festivalima u Srbiji i Regionu kao što su BEMUS, BELEF, Ohridsko leto, Sarajevska  Zima i mnogi drugi.

Jovanka Višekruna Janković je nekoliko godina bila asistent na katedri za klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u  Beogradu (1998 – 2004.) i bila potpredsednik YOUNG EPTA Srbija (European Piano teachers Association). Ostvarila je zapažene snimke za Radio i Televiziju Srbije, kao i za lokalne medije u Regionu. Kao osnivač i umetnički direktor, uspešno vodi ArtLink, asocijaciju koja se bavi promocijom umetnika iz Srbije i njihovim  povezivanjem sa umetnicima iz sveta kroz različite međunarodne projekte. Osnivač je ArtLink festivala i pokretač  prestižne nagrade ArtLink Najperspektivniji mladi umetnik u Srbiji koju su do sada dobili Nemanja Stanković, Una  Stanić, Sanja Bizjak, David Horvat, Stanko Madić, Pavle Krstić, Irena Josifoska i drugi izuzetni mladi umetnici. Jovanka  Višekruna Janković je i urednik deset muzičkih izdanja objavljenih sa najboljim mladim solistima. Višegodišnji je aktivni  član upravljačke grupe Evropske asocijacije festivala i predsednik Asocijacije međunarodnih festivala Srbije.  Dobitnik je Ordena Viteza umetnosti i slova, koje joj je dodelilo Ministarstvo kulture Francuske 2017. godine za  posebne zasluge u muzici.

 

 

 

Jovanka Višekruna - Janković

Jovanka Višekruna - Janković

Sebastian Berakdar (Nemačka)

Sebastian Berakdar izvodi široki repertoar, od Bacha do Elliott Carter-a, na festvalima širom Evrope, među kojima su  Moselmusikfestival, Köthener Bachfesttage, SWR2 Musiksommer i Euregio Festival. Nastupao je u najprestižnijim  koncertnim salama širom Nemačke, kao i u sali Grazer Musikverein, Salle de la Sorbonne Paris, Hitachi Sandai i dr.  Snimao je za radio i televiziju, gde nastaju snimci za NDR, MDR, SWR (Nemačka), kao i za Radio France i ORF  Radio Austria.

Fantaziju op. 55 za flautu i klavir Carla Frühlinga, izveo je premijerno 2017. godine, što je izazvalo posebnu pažnju  internacionalne kritike. Nedavno je snimio kompletnu kamernu muziku za flautu i klavir Johanna Wilhelma Wilmsa.

Nagrađivan je na mnogim internacionalnim takmičenjima, među kojima su “Chopenova nagrada”  Chopenovog udruženja u Leipzigu 2010. godine, kao i prva nagrada na “Theodor Leschetitzky” takmičenju u Hamburgu  2017. godine.

Rodom iz Freiburga, Sebastian Berakdar je završio osnovne i master studije na Muzičkoj akademiji u Hannoveru, u klasi  Ewe Kupiec, a zatim postdiplomske studije na Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu, u klasi Pietra de Marię.  Redovno sarađuje sa izuzetnim muzičarima, kao što su Lee Kum Sing, Einar Steen-Nøkleberg, Malcolm Bilson,  Jean - Claude Pennetier i Matti Raekallio. Usavršavao se na raznim majstorskim kursevima kao sto su Akademie  Musicale de Villecroze i Summer Academy of Mozarteum Salzburg.

 

 

Sebastian Berakdar

Sebastian Berakdar

Minsoo Hong (Južna Koreja)

Rodjen 1993. godine u Busanu, u Južnoj Koreji, Minsoo Hong počinje da uči klavir sa šest godina. Od 2000-2005. bio  je u klasi In-il Kima, a zatim od 2005-2012. u klasi Daejin Kim i Yoonju Oh. Od 2013. godine Minsoo studira u Detmoldu, u  Nemačkoj, u klasi profesora Alfreda Perla, gde završava osnovne, master i Konzertexamen studije.

Minsoo je nosilac nagrada na nekim od najprestižnijih takmičenja u svetu, kao što su Chopin (Köln, Hannover),  Eastman, Ettlingen, Schimmel USASU, Oberlin i Isang Yun takmičenje. Na Busoni takmičenju, 2011. godine, osvaja četvrtu nagradu, kao i specijalnu nagradu za najbolje izvedenu kompoziciju Franz Liszt-a. Iste godine osvaja drugu  nagradu, kao i nagradu publike na Takmičenju Marocco Philharmonic. Na 11. takmičenju Franz Liszt u Utrechtu osvojio  je drugu nagradu.

Minsoo nastupa širom sveta - u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Izraelu, Koreji, Kini, Japanu i SAD-u. Izvodi klavirske koncerte sa svim dobro poznatim orkestrima u Koreji, poput Simfonijskog orkestra Koreje, Seoul  Sinfoniette, Seulske filharmonije, Orkestra u Busan, Bucheonu, Changwonu i Seongnamu.  Sarađuje sa dirigentima kao što su Markus Stenz, Ken-David Masur, Marco Parisotto, Jin Kim, Dänin Kim,  Mouyoung Gu i sa orkestrima poput Holandske radio filharmonije, Marokanske filharmonije kao i Shangajske  filharmonije. Pojavljuje se na Umetničkom kanalu u Koreji, na radiju WDR3 u Nemačkoj i na NPO radiju u Holandiji. 

Imao je prilike da se usavršava na majstorskim kursevima i uči od Jeroma Roesa, Ruth Slenczynske, Michaela  D´Alberta, Andree Bonatta, Christophera Eltona i Petera Franka.

 

 

Minsoo Hong

Minsoo Hong