Мајсторске радионице проф. емеритус Радмиле Бакочевић

Крагујевац - 24.12.2016. / 18.-19.03.2017. / 15.06.2017.

Током школске 2016/17. године, на позив професора Одсека соло певања Музичке школе „др Милоје Милојевић“,  одржала је две мајсторске радионице примадона наше оперске сцене и проф. емеритус Радмила Бакочевић и то 24. децембра 2016. и 18.-19. марта 2017.године.

У разговору са ученицима и професорима Одсека поделила је своје богато искуство стицано деценијама како на великим сценама широм света, тако и у педагогији.

Њена изузетно успешна каријера имала је међународни значај  и трајала је 50 година. Током тог периода  наступала је у готово свим великим оперским кућама широм света. Захваљујући прилагодљивости гласа запамћена су њена извођења вокалних дела Штрауса, Вагнера, Пучинија, Вердија, Белинија, Доницетија, Чајковског, Сметане, Корсакова, Офенбаха и многих других.

Након одласка са сцене наставила је да ради као професор соло певања на неколико универзитета од којих је највише времена провела на Факултету музичке уметности у Београду. У периоду 1998. - 2000. била је ректор Универзитета уметности у Београду.  Универзитет у Крагујевцу јој је доделио звање професора емеритуса док је у Универзитету у Сарајеву постала почасни Доктор уметности.  За собом је оставила читаву плејаду оперских солиста и истакнутих педагога који настављају њену мисију баш онако како је она својом каријером целог живота носила и славила.

И у Музичкој школи  у Крагујевцу има своју веома успешну вокалну децу и унучиће, како сама често и са радошћу истиче.

Учесници мајсторских радионица били су ученици Одсека соло певања: Јована Илић, Искра Сретовић, Стефан Анђелковић, Алекса Јевтић и Димитрије Аксентијевић – Виктор из класе прф Лидије Јевремовић Софије; Димитрије Васковић, Бојан Ђурић, Лола Деспотовић из класе проф Татјане Милован; Агнес Секељ из класе проф Зорице Белоице; Богдан Давинић из класе проф Ксеније Миленковић и Стефан Ракоњац из класе проф Бојана Булатовића.

У Галерији Народног музеја 15.јуна је одржан Концерт захвалности професорки Радмили Бакочевић. Учествовали су професори, Зорица Белоица и Ксенија Миленковић; ученици: Јована Илић, Искра Сретовић, Агнес Секељ, Лола Деспотовић, Александра Димић, Невена Миленковић, Фарах Пепић, Виктор Аксентијевић, Михајло Јоцић, Стефан Анђелковић, Алекса Јевтић, Бојан Ђурић и Богдан Давинић као и клавирски сарадници, Милица Лоренс и Никола Стојковић.

Била је то још једна прилика за сусрет са професорком и потврда  дивног пријатељства.

 

Назад на листу