Завршена вокална радионица Ксеније Лукић

Вокална радионица Ксеније Лукић,   која је почела са радом 16. окупила је 20 активних и преко 50 пасивних учесника. 

У четвртак, 19. маја,  одржан је концерт на којем су наступили активни учесници Вокалне радионице и то: три професора - Лидија Јевремовић Софија, Татјана Милован и Зорица Белоица, 7 ученика Одсека соло певања - Настасија Петковић, Јована Илић, Јелена Станојевић, Агнес Секељ, Марија Марковић, Стеван Јовановић и Стефан Анђелковић и два студента ФИЛУМ-а , Одсек соло певања - Милица Петровић и Предраг Качавенда.

Клавирски сарадници су били Милица Танасковић, Душан Тороман и Вељко Стојановић.

На крају концерта учесницима - извођачима су подељени Сертификати док је директорка Музичке школе, Светлана Стојилковић уручила Захвалницу Ксенији Лукић.

Током Мастер класа Ксенија Лукић је радила форму немачког лида са посебним освртом на текст, изговор и интерпретацију. Учесници нису крили одушевљење.

Ксенија Лукић је рођена у Крагујевцу где је завршила средњу музичку школу и гимназију. Дипломирала је у Београду на Музичкој Академији, а истовремено је завршила и Филолошки факултет, одсек за италијански језик и књижевност. Добитник је више награда, међу којима је и Сребрна плакета Универзитета уметности. Наступала је са Београдском Филхармонијом, РТБ оркестром, Хором флаута, на ОКТОХ-у. Даље усаврсавање је било у Сиени и на Високој школи за уметност у Берлину, на којој је стекла и Немачку диплому.
Од 1984. године живи и ради у Немачкој. Ангажмани је до данас воде у различите оперске и позоришне куће по Немачкој. Почела је у Шилер театру у Берлину (где је сарађивала и у делу „10. Бетовенова“ од и са Петер Устиновим), преко театра у Рудолштату, Нордхаузену, Гисену Либецку, Ерфурту, Хеилброну до Комичне опере и Статсопере у Берлину. У Мадриду је под диригентском палицом Јесуса Лопез Цобоса певала главну улогу у опери шпанског композитора Ј.М. Санчез-Верду. На њеном репертоару се налази преко 60 улога у лирском фаху, као Сусана, Памина, Мизета, Неда, Адина, Михаела, Лаурета, Росалинде, Сафи….
Наступала је у Берлинској Филхармонији, Гевандхаусу Лаипциг, у Конзертхаусу у Бечу, на Единбуршком фестивалу, на фестивалима у Дижону, Страсбуру, на фестивалу у Худерсфилду, на Фествохен, Академији наука и уметности и Биеналу у Берлину ,на ЕКСПО у Хановеру, на Кунстфесту у Ваимару, на Светским данима музике у Сеулу. Певала је у Филхармонији у Келну, као и са радио оркестром из Хановера, Берлина, Сарбрикена, ВДР Келн и Барселона, у Аудиторио Натионал Мадрид. У Концертхаусу у Берлину је певала и снимила ЦД са главном улогом Сардакај у истоименој опери Е. Кренека која је добила Ехо-Класик Праис 2007.
Изузетно је тражена као интерпретатор Нове музике и као таква наступала у многим праизведбама, међу којима је и улога Еве у опери Карлхајнца Стокхаусена „Недеља из светлости“ на фестивалу у Салцбургу. Од њега је певала и Еву у опери“Четвртак из светлости“ на Фествохен у Берлину. Са ДСО оркестром из Берлина снимила је праизведбу Ј. Цариља „Симфониа Коломбиа“. Наступала је као солиста са најреномиранијим ансамблима за Нову музику-ансамбл модерн Франкфурт, Клангфорум Беч, ансамбл авангард Лајпциг, енсембле ресерс Фрајбург, Мусикфабрик Дизелдорф, КНМ Берлин, Нови ансамбл Хановер….
Њена дискографија обухвата више ЦД-ова, од којих је „Импровизација о Малармеу“ од П. Булеза проглашена најбољим остварењем године, као и „Ел либро дел дестиеро“од Ј. Санчез - Верду код Хармониа мунди. Постоји и више снимака класичне музике, међу којима оперета“Циганска крв“ од Ф. Лехара и неколико опера С. Вагнера.

Задње су јој улоге сценско извођење „Пиеро лунер“ од Сенберга, Шостаковичева 14. Синфонија , опера „Минск“ од И. Вилсонса и сценска кантата „Сократ” од Е. Сатија са Виртенбершким  Камерним оркестром из Хајлброна. Држала је курсеве на Високим школама у Ханоферу и Детмолду. Редован је члан жирија на немачком такмичењу “Млади музицирају“ на савезном нивоу. Осим српског течно говори немачки, италијански, француски и енглески.

Назад на листу