Андрићград

јун 2019.

Захваљујући одличној организацији колеге Станића излет до Вишеграда био је права мера за један од последњих јунских дана који је јасно наговестио да ће лето бити топло и добро.

На предлог колегинице Ирене, по преласку границе свратили смо у један од најстаријих манастира на просторима Босне и Херцеговине, Добрун, посвећен Успењу Пресвете Богородице. Жеља нам је била да посетимо и Карађорђев конак у којем се налазе Музеј Првог српског устанка и Музеј дабробосанских митрополита. Нажалост, у тренутку наше посете били су затворени тако да нисмо били у прилици да видимо оригиналне предмете из доба прве спрске буне, преписке војвода, писане документе, бисте, макете и музичке инструменте тог доба.

Оно што јесмо видели је монументални споменик посвећен вожду Карађорђу који је 2004. године, како су нам испричали, тек из трећег покушаја, уз помоћ специјалних дизалица загосподарио на стени поред великог белог крста, изнад манастирске порте.

Прошетали смо се и сликали поред Павловића моста који је преко реке Рзав саграђен пре петнаестак година као пешачки мост. Градњу моста су финансирали познати бизнисмени из Чикага и још чувенији добротвори, брачни пар Мира и Слободан Павловић.

Идејни и концептуални творац Андрићграда је Емир Кустурица па се зато кретањем по овом простору човек заиста осећа као да пролази кроз филмски град књижевне литературе и среће добро познате ликове.

Повратак кући улепшали смо кратким одмором и удисањем пријатног златиборског ваздуха.
Делимо кадрове са нашег филмског путовања захвални што постоје фотографије као трајна сведочења доживљеног и виђеног.

Назад на листу